Hamilelikte Gribe dikkat
Alıntıdır.
Influenza virüslerinin neden olduğu grip, her yıl yaygın salgınlara neden olan ciddi bir hastalık. Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi’nin verilerine göre her yıl nüfusun yüzde 20’si gribe yakalanıyor ve ortalama 114 bin kişi grip nedeni ile hastanede tedavi görüyor. 20 binden fazla kişi de grip yüzünden hayatını kaybediyor. Hastalığa neden olan virüs çok sık aralıklarla form değiştirdiği için yaygın salgınlara neden olabiliyor. Bu nedenle gribi basit bir kış hastalığı olarak tanımlamak pek doğru değil.
Damlacık enfeksiyonu ile solunum yollarından geçen virüslerin neden olduğu grip; ani ateş yükselmesi, titreme, baş ve kas ağrıları, vücut kırgınlığı, gözlerin yaşarması ve yanması, kuru öksürük, burun akıntısı ve tıkanıklık gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Ateş genelde 2-3 gün devam ederken nadiren 5 güne kadar uzayabiliyor. Ateşten sonra, genel vücut yakınmaları başlıyor ve solunum sistemi yakınmaları artıyor. En önemli bulgulardan biri de kuru öksürük.
Gribin en tehlikeli boyutu ise zatürre gibi çok daha ağır hastalıklara neden olma riski. Bu nedenle hamilelik döneminde anne adayının bağışıklık sisteminin yanı sıra dolaşım ve solunum sisteminde de değişiklere neden olarak komplikasyonlar açısından daha yüksek risk altında olduğu asla unutulmamalı. Çünkü hamilelik döneminde gribin çeşitli komplikasyonlarla seyredebilmesi, bebeğin sağlığını tehdit edebildiği gibi anne adayının huzursuz olmasına neden oluyor.Grip aşısı inkative virüs aşısı olduğundan yani canlı virüs içermediğinden hamilelikte kullanımının herhangi bir sakıncası yok. Ancak hamilelik döneminde ilaç alımında olduğu gibi aşı konusunda da doktora danışmakta fayda var. Çünkü böyle bir durumda hangi tedavinin hamilelikte uygun olacağını ve sizin durumunuzda en iyi sonucu vereceğini, ancak doktorunuz söyleyebilir. Doktorundan onay alan anne adaylarının aşı yaptırabilmeleri için bebeklerinin gelişim süreçlerini dikkate almaları gerekiyor. Bundaki en büyük etken ise ilk üç ayın bebeğin gelişimi açısından önemli bir dönem olması. Ayrıca ilk üç ay düşük olma olasılığı yüksek olan bir dönem. Bu nedenle ilk üç ayın sonunda bebeğin gelişimi tamamlanmış olduğu için anne adayı aşı yaptırabilir. Böylelikle anne adayında gelişen antikorların bir miktarı bebeğe de geçerek yaşamının ilk aylarında onun da gribe karşı korunmasında etkili oluyor. Aşı sonrasında antikor üretilmesi ve koruyuculuğun başlaması için 1-2 haftaya gerek var. Grip aşısının koruyuculuğu ise yüzde 70-90 arasında değişiyor. Öte yandan aşı hazırlanırken yumurta kullanıldığı için yumurta alerjisi olanlarda grip aşısı uygulanmaması gerekiyor. Bununla birlikte emziren anneler de güvenle grip aşısı yaptırabiliyor.
İlaç yerine doğal yöntemler :
Hamilesiniz ve aynı zamanda gripsiniz. İlaç almıyorsunuz ve yapabildiğiniz tek şey dinlenmek. İstirahat gribin en büyük ilacı olsa da evde yapabileceğiniz doğal yöntemlerle gribin olumsuz etkilerini hafifletmeniz mümkün.
Örneğin burnunuz tıkanıyorsa, burun damlası kullanamayacağınız için evde bir tatlı kaşığı tuzun yarım litre suda çözülmesi şeklinde bir serum fizyolojik hazırlamanız daha sağlıklı olur. Bu karışımı bir pipet aracılığıyla burna çekmek, burun tıkanıklığını giderebilir.
Öksürüğünüzü ise ballı ılık süt ile yatıştırabilirsiniz. Bunun dışında ılık limon ya da elma suyu içerek de öksürüğünüzü azaltabilirsiniz.
Boğaz ağrınız için doktorunuzun önerdiği tabletlerin yanı sıra ada çayı ile yapılan gargaralar da ağrınıza iyi gelebilir.
Gribin belirtileri :
- Kas ağrısı,
- Kuru öksürük,
- Burun tıkanıklığı ve soluk almada güçlük,
- Burun akıntısı,
- Ateş,
- Titreme
- Şiddetli olabilen baş ağrısı
- İştahsızlık
- Halsizlik
- Yorgunluk
Peki gripten korunmak için neler yapmalısınız? :
Bir hastalığa yakalanmadan alınan tedbirler daha sonrasında iyileşmek için harcayacağınız çabadan çok daha fazla yarar sağlar. Bunun için özellikle hamileyken gribe yakalanmamak için çok dikkatli olmanız gerekir. Bunun için aşağıdaki önlemleri almanız sizin için oldukça faydalı olabilir.
- Grip mevsimlerinde yani kasım ve mart ayları arasında gribe yakalanma riskini azaltmak için mümkün olduğunca kalabalık yerlerden uzak durun. Öpüşme ve tokalaşma gibi yakın temaslardan kaçının.
- Vücut direncinizi artırmak için C vitamini içeren besinlerden bol bol tüketin.
- Bol miktarda sıvı almaya çalışın. Ateş, aksırıklar, sürekli akan bir burun vücudunuzda sıvı kaybına yol açar. Yatağınızın yanında bir termos dolusu sıcak greyfurt veya portakal suyu bulundurun ve bunlardan hiç olmazsa saatte bir, 1 fincan için.
- Bulunduğunuz ortamın ya da evinizin iyi havalandırılmasına ve yeteri kadar sıcak olmasına dikkat edin.
- Eğer hamileliğinizin ilk üç ayını bitirdiyseniz grip aşısı olun.
Doktora baş vurmanız gereken durumlar ise şunlar :
- Yüksek risk grubundaysanız,
- Ateşiniz 38.5 derecenin üzerine çıkarsa ve birkaç gün içinde düşmezse,
- Soluk alıp vermede güçlük olursa,
- Göğüs ağrısı ortaya çıkarsa,
- Şiddetli kulak ağısı, kulaktan akıntı ve kanama olursa,
- Döküntü ve kızarıklık ortaya çıkarsa,
- Ense sertliği ortaya çıkarsa,
- Birkaç gün içinde düzelemediğinizi ve ciddi derecede hasta olduğunuzu düşünüyorsanız.
Kaynak : gebelik.org ; girp.gov.tr ; hurriyet.com.tr ; anne bebek dergisi
Fotoğraf : Fotolia #50320003 - Pregnant belly © Andres Rodriguez
Yorum Yap