Anne Sütüyle ilgili Temel Gerçekler
Anne Sütüyle ilgili Temel Gerçekler
Emzirme, bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun beslenme yöntemidir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bebeklerin ilk 6 ayda sadece anne sütü ile beslenmesini sağlıklı yaşam için şart koşmakta ve her yıl ekim ayının ilk haftasını “Dünya Emzirme Haftası” olarak kutlamaktadır.
Emzirmenin anne yönünden yararları:
- Emzirme, ekonomik, kolay, anne ve bebek için uygun bir işlemdir.
- Uterus kontraksiyonlarını da uyararak uterusun involüsyonuna yardımcı olur.
- Anne-bebek bağının kurulması, güven duygusu gelişmesi ve annede strese karşı tolerans gelişmesini sağlar.
- Annenin sindirim sistemi iyi çalışır, besin emilimi artmıştır.
- Ovülasyonu geciktirir.
- Araştırmalar emzirmenin premenopozal kanserler ve meme kanserlerine karşı koruyucu bir etkisi olduğunu göstermiştir.
Anne sütü almanın bebek yönünden yararları :
- Anne sütü sindirimi kolay, uygun ısıda, mikropların bulaşmasından uzak bir yapıdadır.
- Anne sütü ile beslenen bebeklerde; İshal, Alt solunum yolu enfeksiyonu, Otitis media, Pnömoni, İdrar yolu enfeksiyonu, Nekrotizan enterokolit, İnvaziv bakteriyel enfeksiyonlar, ani bebek ölümü insidansı mama ile beslenenlere göre daha düşüktür.
- Anne sütü alan bebekler, İnsülin-bağımlı diyabet, Chron hastalığı, Ülseratif kolit, Lenfoma ve ileri yıllarda oluşabilecek allerjiler açısından daha düşük risk taşırlar.
- Anne sütü alan bebeklerin ileri yaşamlarında obez veya kilolu olma olasılığı daha düşüktür.
- Emmenin yarattığı anne-bebek bağı bebeğin zeka gelişimini destekler.
- Bebeği hastalıklara karşı korur. Bebek için hem içerdiği besin maddeleri hem de kolay, temiz ve pratik olması nedeniyle idealdir.
- Çene ve ağız gelişimine ait bozukluklar, diş çürükleri ve orta kulak iltihabı daha az görülür.
- Konuşma problemleri daha az görülür.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre sadece 200 anneden birinde gerçekten süt salgılama so- rununun olduğu, asıl sorunun annelerin bebeklerinin aç kaldığı kaygısı nedeniyle annede süt üretimini sağlayan oksitosin hormonunun durması olarak belirtilmektedir.
Emzirmenin istenmediği çok az durum vardır. Tedavi gören hipoparatiroidili hastalarda, bazı süte geçen ve bebeğe zararlı olan ilaç kullanımı zorunlu olan hastalarda ve madde bağımlılığında emzirme önerilmez.
Süt salınımının erken dönemde azalma nedenleri; emzirme tekniğinin yetersizliği, Duygusal problemler, Mastit, Sheehan sendromu, Sistemik hastalıklar gibi tıbbı nedenler olarak belirtilmektedir. Geç Dönemde ortaya çıkan nedenler ise, ek gıdaya geçme, yeni bir gebelik, duygusal nedenler ve hastalıklar şeklinde sınıflanabilir.
Emziren anneye destek verilmelidir. Emziren kadınlarda 3000 kalori /gün yeterlidir. Annenin yeterili şekilde dinlenebilmesi başarılı bir emzirmenin gerçekleşmesi için çok önemlidir. Çalışan anneler emzirme saatlerinde bebekleri ile birlikte olamıyorlarsa pompa ve elle
sağılarak bebeğe verilmek üzere saklanır. Çalışan anneler açısından sağılan sütün uygun koşullarda muhafaza edilmesi önemlidir. Süt, karanlık bir odada oda ısısında 6-8 saat, buzdolabında 24 saat ve derin dondurucuda 6 ay muhafaza edilebilir. Bu sütün bebeklere verilmesi aşamasında ise, ya önceden oda ısısında bekletilerek veya sıcak su dolu bir kabın içine anne sütünün olduğu kap koyularak (benmari usulü) ılıtılmalıdır. Süt kaynatılmamalıdır.
kaynak: http://www.mersinsaglik.gov.tr/Download%5C241_81_27_dunyaemzirme.pdf
Yorum Yap